Quinoa se na českých stolech moc nevyskytovala, to až poslední roky získala důvěru mezi lidmi a zamilovali si ji, stejně tak jako pokrmy z ní. Ačkoliv se jedná o obilovinu, která se pěstuje pro svá velmi zdravá semínka, tak přesto se najdou takoví, co jí klidně přiřadí k luštěninám. Kdo ovšem se s ní již setkal nebo ji snad jen ochutnal v nějakém výborném salátku, tak ví, že se v podstatě jedná o obilí. V minulosti byla velmi důležitou plodinou incké říše a odtud pochází její přezdívka. Zkrátka se stala matkou veškerého obilí, které bylo známé mezi lidmi. My jsme si ji oblíbili až nyní v posledních letech a postavili ji právem na příčku samotné superpotraviny.
Quinoa je přínosná pro naše zdraví
Pokud chceme zakoupit skutečně kvalitní produkty z této superpotraviny, tak musíme navštívit nejlépe obchody se zdravou výživou, nebo e-shopy, které ji mají v nabídce. Například je jedinečná nejen svým složením, ale i velikostí a kvalitou. Na trhu se vyskytuje ve třech barvách – bílé, červené a černé, přesto asi nejznámější bude bílá. I tak je velmi bohatá na proteiny, což je naprosto skvělé pro lidský organismus. V podstatě dostane slušnou dávku bílkovin, kterou by muselo tělo dlouho vytvářet.
Co o quinoe víme?
- Jedná se o jedlá semínka obilí, která jsou plná důležitých živin, minerálů, bílkovin, vitamínů atd.
- Obsahuje velké množství flavonoidů a rostlinné antioxidanty.
- Má větší obsah vlákniny, než většina jiných obilovin.
- Je bezlepková a tudíž velmi vhodná pro bezlepkovou dietu.
- Zároveň se může pyšnit nízkým glykemickým indexem. Obsahuje ovšem vysoké množství sacharidů, tudíž pro nízkosacharidovou dietu je zcela nevhodnou surovinou.
- Namočením nebo naklíčením se stává lépe stravitelnou pro každého.
- Může dokonce zlepšit metabolismus.
Existuje mnoho způsobů, jak ji připravit, navíc velmi rychle a chutně. Stačí přidat zeleninku do vařené quinoy a dochutit.